lördag 25 november 2017

# Me Too

Det rullar en snöboll som bara blir större och större. En rörelse som nackar tuppar och några hönor på ett omedelbart sätt. Den senaste skandalen gäller kultureliten i Stockholm där Svenska Akademin är inblandad. Akademiledamoten Katarina Frostenssons man Jean Claude Arnault driver en kulturklubb som inkasserat åtskilliga  krontal genom åren b.l.a.från Akademin. Kompiskorruption avslöjas. Sara Danius uttalade med skärpa att alla medel från Akademin stryps omedelbart.
   För ett antal år sedan läste jag Maja Lundgrens bok Myggor och Tigrar och tänkte " kan det vara sant" och kan man namnge och lämna ut personer som hon gjorde. Boken var avslöjande och före sin tid. En bra bok värd att läsa. Kanske att scenerna i Italien var lite väl långa. Det hon gjorde var just det som kommit fram idag och som så många kvinnor vittnat om. Patriarkatets makt mot kvinnor. Kritiken från Maja Lundgrens egna led var inte nådig, inte många recensenter heller. En och annan jämförde henne med Strindberg (och med hans Inferno).
    Det som slår mig är också vilken makt denna kulturelit har över oss läsare, hur blint vi tror på deras ordrika kritik om böcker de recenserar. Maja Lundgren blev ett rött skynke för många, men idag torde hon få en upprättelse för sitt mod.
     När jag hörde Sara Danius meddela akademins dom  kom jag att tänka på Myggor och Tigrar. Jag letade i bokhyllan, hittade den inte och plötsligt kom mitt minne. I och med den dåliga kritik hon fick valde jag att sortera bort boken för ett par år sedan. Även jag hade indoktrinerats av kulturens vägvisare som den enda rätta sanningen.

Skicka en kommentar