tisdag 6 december 2016

Valjakt och vinprovning

Morgonen är molnig när Carlos hämtar oss. Under bilfärden skiftar vädret och solen har ännu en dag segrat över molnens försök. Vi passerar Sir Lawry´s passet och mina ord räcker inte till för vad jag upplever. Canada, Korsika och  Norra Italien i en smakfull kompott. Apor och strutsar utmed vägkanten och blommor. Särskilt utmärker sig blommande gula buskar. Böljande gula åkrar, välskötta vingårdar och en intensiv grönska i dalgångarna. Berg och bergskedjor i ett beskyddande lugn.  Gudomligt. Igår upplevde vi kustlandskap på vägen till Cape Point. Havet bjöd på på en dramatisk föreställning där pingvinerna agerade på en klippa i sina festkläder.
   Dagens mål är Hermanus som ligger längre söderut än Cape Point. Har vi tur får vi se valar i aktion. Staden ligger i en vik och vi parkerar oss på ett café och har en perfekt utsikt över havet. Staden är gemytlig och den är nog min favorit hitintills. I två timmar håller vi utkik över ett relativt lugnt hav. Inga valar och inte ens en ansjovis syns.
   Nästa etapp blir till en vingård. Frenschoek. Vinprovning med presentation. Sådär. Fyra viner provades och allt blev en enda röra för mig. Nästa vingård blir Stellenbosch. Otroligt lyxig med ett sagolikt läge. Här gör vi ett kort uppehåll och konstaterar att vår kassa inte räcker. En man i juvelbranchen äger stället och har det som en hobby. En gång om året besöker han detta paradis. Sova över en natt kostar 45000 kronor. Han hade frågat Mandela vad han skulle gör för de svarta. Ge dem arbete blev svaret. Så blev det och 300 svarta får sin inkomst härifrån.
   Vidare till champagneprovning (som måste kallas spraklingvin då ordet champagne inte får användas här). Ostbricka till och ännu en röra för mina smaklökar.
    Under hela bilfärden får vi ta del av Carlos liv i Kapstaden. Han hade varit försäljare i båtbranchen, hoppat av och startat eget, förlorat pengar och rest sig igen. Nu har han en egen bil sedan några år och kör turister. Arbetsdagarna är långa. Fru och två barn. Sonen ska studera på universitet och självklart ska dottern som är tolv år också studera. En hel del av inkomsten går till skolavgifter. Just nu pågår en strid i Kapstaden om att all undervisning ska vara gratis. Något som Carlos (som är svart) skriver under på.
    I flera timmar upplever vi sköna vyer och välmående vingårdar, naturens under och prosaiska berättelser från Carlos om livet i landet.
    Allt vackert som jag hade på näthinnan flagnade när vi passerade Kayelitza. En kåkstad där en milon människor lever. Det var inte den enda kåkstaden vi susade förbi innan vi sent om sider passerar Camp´s Bay där världens ekonomiska elit samlas och umgås utan att någon höjer på ögonbrynen.  Kontrasterna gör mig moloken och molnen mörknade plötsligt och resans första regn störtade ner från en ilsken himmel.
Skicka en kommentar