torsdag 11 augusti 2016

Sommaren byter klädnad. För ett tag får vi hoppas. Men blåbär och svamp fortsätter att fresta oss i skogen. Frågan är hur vi ska hinna samla allt som är gratis. Lite stress infinner sig och frysen är redan full liksom syltburkarna. Nu prövar vi att torka blåbären i ugnen.
     Att bo i ett torp stora delar av året påverkar levnadsstilen. Som om torpets historia smittar. Ta tillvara och inte slänga, sylta och safta. Odla och skörda. Inte en grönsak har vi köpt och det är en särskild känsla att dra upp rödbetor, morötter sallad, vitlök, gurkor, persilja och dill mm. Det värmer i bröstet och lyckan finns där. Krassen frodas och ringlar ohyfsat iväg. Blommorna gör salladsskålen attraktiv. Vildhallonen nosar i tomtgränsen och är på ett strålande humör. Verkar uppskatta att bli tagna eftersom de är lika många nästa dag.
    Från sjön gädda och abborre. Ibland en gös. Gäddan blir en utsökt pate med murkelsås till, abborren steks i ugn med grädde och kantareller.
    En annan märklig smitta som vi upplever är att kläderna duger. Samma år för år. Dessutom får slitna byxknän lappar från ett par väl använda jeans. Handsydda lappar med langettstygn (?). Och det pirrar i bröstet av ännu en lycka. Den smitta vi upplever i torpet drabbas vi aldrig av i stan. 

Inga kommentarer: